Oldalak

2012. augusztus 27., hétfő

A darázspók

A darázspók

 A hazánkban található mintegy 730 pókfajból méltán kitűnik a színét és méreteit tekintve is impozánsnak nevezhető darázspók (Argiope bruennichi). Lábfesztávolsága a kifejlett nősténynek 3,5 - 7 cm. Tehát a kifejlett nőstények közt is igen nagyok a méretkülönbségek. A hímek 1,5 - 2cm-es méretükkel és nyúlánk testalkatukkal eltörpülnek a nőstények mellett. A darázspókok főleg a vízközeli helyeket kedveli, de gyakran a víztől távolabb is találkozhatunk velük. Kerekhálót szőnek, amelynek több érdekessége is van. Egyrészt a hálóban gyakran találhatunk cikk-cakk mintás fodrokat "csipkéket". A másik érdekesség, hogy a víztől távolabb élő egyedek a hálójukat a talajhoz közel készítik el. Ennek feltehető oka, hogy a vízközelben rengeteg a repülő rovar, ahol a magasabban készített hálóval is lehet bőségesen lakomát fogni. Ám a szárazabb területeken a fő táplálékot sáskák és szöcskék teszik ki. Ezekhez a zsákmányállatokhoz viszont a talajhoz közelebb, a szószoros értelmében a fűcsomókba érdemes elkészíteni a hálót.
 Mivel hazánkban nem védett (közeli rokona, a karéjos keresztespók - Argiope lobata - védett), érdemes megpróbálni a terráriumi tartását. Látványos és könnyen tartható. A terrárium mérete minimum 25x25x25 cm, ha ettől nagyobb, az nem baj - növelheti állatunk komfortérzetét. A talaj lehet virágföld, homok, tőzeg, vagy ezeknek a keveréke. A talajnak komolyabb szerepe nincs azonkívül, hogy a nyirkosan tartásával biztosíthatjuk a megfelelő páratartalmat. A terrárium berendezésénél ügyeljünk arra, hogy minél több mászóág, és olyan elem legyen a terráriumban, amelyhez a pók kényelmesen elkészítheti a kerekhálóját. Az etetése sem okozhat különösebb gondot. Ami a hálójába fenn akad, az garantáltan zsákmány lesz. Hihetetlen gyorsasággal szövi be a hálóba tévedt áldozatát.
 Szaporítása sem okozhat különösebb problémát. Amennyiben kifejlett nőstényt fogtunk nagy utótesttel, rövid időn belül kokont fog rakni az állatunk. Pároztatás esetén a hímet rakjuk be a nőstény terráriumába, aki       hamar heves udvarlásba kezd a háló szélénél, majd egyre közelebb merészkedik a nőstényhez. Párzás után a nőstény szereti megenni a hímet. A lerakott kokonból végül 80-100 kispók lát majd napvilágot, melyek felnevelése nem okoz különösebb gondot. Szüleikhez hasonlóan mohón fogyasztanak el mindent, ami a hálójukba kerül.

Nőstény:

Felirat hozzáadása


 <---Hím (a kisebb példány)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése