Oldalak

2012. augusztus 31., péntek

A pókok kaméleonja

A viráglakó karolópók

 Virágos réteken, mezőkön gyakran találkozhatunk a viráglakó karolópókkal (Misumena vatia), már ha elég jó a szemünk. Ugyanis a górcső alá vett pókica színe igazodik a környék virágainak színéhez. (Hát nem fantasztikus?!) Magyarország egész területén előfordul.
 A hím és a nőstény egyedek jól elválaszthatóak egymástól a külsejük alapján. A nőstény 8-12mm, míg a hímek fél cm körüliek, nyúlánkok. A hímek kevésbé színesek, inkább barnásak, fehéres utótestükön változatos hosszanti csíkos mintát viselnek. A nőstények ezzel szemben, majdnem egyszínűek, néha egy-egy piros csíkot figyelhetünk meg a sárga, vagy fehér testükön. A karolópokok jellegzetessége, hogy az első két pár lábuk feltűnően hosszabb a hátsó lábaiknál. A virágokon várják az arra tévedő áldozatukat, amelyeket a megnyúlt lábaikkal "ölelnek, karolnak" magukhoz. Innen kapták a nevüket.
 Mint már említettem, és a bejegyzés címében is utaltam rá, ezek a pókok képesek a színük változtatására, amely több napos folyamat és ehhez a póknak nem kell levedlenie az előző bőrét. A kifejlett egyedek már amúgy sem képesek több vedlésre életük során. A színüket sárgáról fehérre, és fordítva képesek változtatni, folyékony festékanyaguk kiválasztásával. 
 Hazánkban nem védett, tehát terráriumi tartása törvénybe ütközés nélkül megoldható, ám azonban más probléma akadhat... Ha a pókunk komfortérzetét növelni akarjuk egy szép fehér, vagy sárga virággal, akkor a terrárium méretei igencsak megnőhetnek. Persze a virág nem kötelező a tartásához, jól táplálkoznak akkor is ha nem egy virágon, hanem épp egy faágon kell várniuk a leendő zsákmányt. Túl sokat nem foglalkoztam, és nem is szeretnék a fogságban tartásával, így legfeljebb pár napig voltak nálam karolópókok terráriumban csupán a megfigyelés kedvéért. Ha esetleg valakinek van komolyabb tapasztalata, főleg a színváltoztatásuk terén (pl kísérletezgetés, különböző színű virágok cseréjével), az írja le ide a kommentekhez.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése